Учени от САЩ са изобретили ново противозачатъчно лекарство за мъже - инхибитор

...
 Учени от САЩ са изобретили ново противозачатъчно лекарство за мъже - инхибитор
Коментари Харесай

Учени създадоха ново противозачатъчно за мъже

 

Учени от Съединени американски щати са изобретили ново противозачатъчно лекарство за мъже - инхибитор на серин/треонин киназа 33 (STK33). Статията е оповестена в списание  Science.  Оказва се новият способ има и редица преимущества. 

STK33 е открита при доста животни. Този ензим взе участие в диференциацията на сперматозоидите. Изследователите са разкрили няколко евентуално ефикасни съединения, които могат да се свържат с STK33 и да я инактивират.

Първо учените откриват няколко метаболитно нестабилни съединения с високо молекулно тегло.

 Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?  Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?

Модифицирайки ги, експертите получават по-стабилна молекула, която има висок афинитет към STK33.

Учени организират опит с мишки. Съединението предотвратило забременяването при по-голямата част от фертилните женски, които били държани дружно с мъжки, получаващи лекарството (една женска родила една мишка).

Според американския регулатор това ще улесни достъпа до контрацепция

Авторите са изследвали и свойствата на спермата на мишки, на които е инжектирано лекарството. Оказало се, че броят на сперматозоидите не се е трансформирал доста, само че подвижността и при двете групи е била нарушена.

Така при проучването на тестисите на мишки, инжектирани с високи дози от лекарството, са открити промени в морфологията на сперматозоидите, което свидетелства за резултата му върху сперматогенезата.

Електронната микроскопия сподели тератозооспермия - високо наличие на сперматозоиди с неправилна конструкция. По този метод ниските дози на лекарството въздействат върху подвижността на сперматозоидите, а високите дози - върху подвижността и процеса на сперматогенеза.

Потенциални преимущества на мъжкото противозачатъчно хапче

Споделена отговорност

Мъжете могат да поемат дейна роля в контрацепцията, което предизвиква равенството в отговорностите за фамилно обмисляне. Тази смяна спомага за понижаване на публичното очакване, че контрацепцията е най-вече женска отговорност. Чрез шерване на тази отговорност двойките могат да вземат взаимни решения за своето репродуктивно здраве.

Нехормонални

Нехормоналните противозачатъчни хапчета за мъже, като това, ориентирано към STK33, заобикалят страничните резултати, които нормално се свързват с хормоналните контрацептиви. Хормоналните способи могат да провокират промени в настроението, повишение на тежестта и други здравословни проблеми.

Средно 44% от дамите с рак на гърдата са имали рецепта за хормонални контрацептиви

Нехормоналното хапче може да понижи тези опасности, което го прави по-привлекателна алтернатива за доста мъже.

Обратими резултати на мъжките противозачатъчни хапчета

Контрацептивният резултат на мъжките противозачатъчни таблетки е обратим. След като мъжът спре да приема хапчето, неговата плодовитост се връща към естественото. Тази еластичност е от решаващо значение за мъжете, които може да желаят да отсрочат бащинството, само че въпреки всичко желаят да имат деца в бъдеще. Обратимостта също по този начин обезпечава успокоение, като се знае, че решението не е дефинитивно.

Удобство

Оралните контрацептиви са лесни за приложимост и не изискват медицински процедури или постоянни визити при здравно лице. В съпоставяне с способи като инжекции, импланти или хирургически процедури, ежедневното приемане на таблетки е елементарно и неинвазивно, което усилва вероятността да се употребява непрекъснато.

Според учените този феномен идва вследствие на потискането на тестостерона в женския организъм

Това проучване съставлява забележителен прогрес в търсенето на мъжка контрацепция, давайки вяра за нови способи за фамилно обмисляне, които могат да оказват помощ за ръководството на възходящото население в света.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР